• 2017. január 11., szerda

  SOHA nem válhat el Sarka Kata és Hajdú Péter.

  Megdöbbentő dologra hívta fel a figyelmet a Ripost: Hajdú Péteréknek nem lesz egyszerű a válás. A pár ugyanis nem csak polgári házasságot kötött, de Isten színe előtt is örök hűséget fogadtak egymásnak, és ez utóbbi tényleg örökre szól. A templomban kötött házasságot nem lehet felbontani.


  Hirdetés

  A lap által megszólaltatott Attila atya elismerte: lehet érvényteleníteni még a szentségi házasságot is, ám ez a hagyományos válási procedúránál is hosszadalmasabb és bonyolultabb folyamat.


  "Az egyházi, szentségi házasság felbonthatatlan. Ugyanakkor az egyházmegyei hatóságnak van jogköre azt vizsgálni, hogy fennáll-e bármilyen ok, ami eleve érvénytelenné tehette a házasságot már a megkötése pillanatában. Ok lehet például, ha valamelyik fél úgy dönt, hogy nem szeretne gyermeket vállalni, vagy az, ha kiderül, hogy eleve nem gondolta komolyan a holtomiglan-holtodiglan fogadalmat. Szóba jöhet még az éretlenség, vagy valamely tulajdonságban való alapvető tévedés. Ezen eseteket persze bizonyítani is kell egy háromfős egyházi bírói testület előtt.Ők azok, akik végül érvényteleníthetik a házasságot” - mondta.

  Hajdú Péter viszont nem kér ebből...

  Hirdetés


  "Hívő emberként nagyon sajnálom, hogy véget ért a házasságom, de nem megyek bele a procedúrába csak azért, hogy Isten előtt is felbontsuk a köteléket. Ha lesz is még esküvőm ebben az életben, azt már nem templomban fogom tartani. Én eleve egyetlen esküvőt terveztem, de sajnos a sors közbeszólt…” - modta Hajdú.