Az apa meglátta a kislánya kabátját a jég alatt, kalapáccsal esett neki, de már késő volt.

Édesapja, Zsolt lelkébe örökre beleégett a pillanat, amikor megpillantotta gyermeke ruháját a jég alatt. A hétéves kislány vasárnap veszett a Sajóba: a gyerek ikerbarátnőivel a folyópartra ment. Tifani csúszkálni akart, de beszakadt alatta a jég. Az ikrek sokkot kaptak, egy bokorba bújtak, senkinek nem merték elmondani, hogy mi történt.


– Amikor Tifani eltűnt, az édesanyja keresni kezdte, sírva járta a rokonokat, ismerősöket, mi pedig riasztottuk a rendőröket! – mesélte Ragán Csaba, a kislány nagybátyja.


Zsolt sógora dobta le a baltát, amivel léket tudtak vágni, hogy kiemeljék a gyerek holttestét /Fotó : Isza Ferenc
A szülők úgy tudták, a kislány a szomszéd ikergyerekekkel játszik. A kicsik azonban kiszöktek a házból és a közeli Sajó-partra mentek. A folyót borító jégpáncél életveszélyes: hol 10 centi vastag, máshol azonban alig egycentis.

Az ikrek csak azután mesélték el, hogy mi történt, amikor már mindenki Tifanit kereste.

– Azonnal szaladtunk a folyóhoz – emlékezett Zsolt, Tifani édesapja. – A kiérkező keresőcsapatok a partról pásztáztak, és csak azt mondogatták: menjünk le a jégről! Nekem hiába beszéltek, hiszen tudtam, egyetlen kislányom valahol ott lehet a jégpáncél fogságában!


Az ikrek nem mertek szólni a szülőknek. Sokkot kaptak /Fotó: Isza Ferenc
A férfi kétségbeesve kutatott a gyerek után. Végül megpillantotta Tifani kabátját a jég alatt.

– Könyörögtem a szakembereknek baltáért, de nem volt náluk. Ököllel kezdtem verni a jeget, hogy kiszedjem a kislányomat! – sírta el magát a férfi. – Végül a sógorom dobott le nekem egy baltát a hídról, azzal vágtuk ki a kicsikémet! A karomban tartottam a gyermekem, próbáltuk dörzsölni, a tüdejéből kinyomni a vizet. Hiába!


Hirdetés

Tifani édesanyja négy hónapos terhes. Kislánya halálhírére összeomlott: most pszichiát­rián kezelik, a család attól tart, hogy elveszíti magzatát.

– Nem tudom felfogni ezt az egészet! Nem tudom, hogyan éljük túl! – csuklott el az apa hangja.


Ábránkon láthatja, hogy a kislány teste közel ötven métert sodródott. A híd pillérjénél találták meg
Tifani két barátnője, akik végignézték a tragédiát, pajtásuk halálhírére összeomlottak: a két kislány nem beszél, csak sír.

Nincs esély a túlélésre

– Ilyen extrém hidegben az eszméletvesztés a jeges vízben percek alatt bekövetkezik – magyarázta dr. Bense Tamás családorvos. – Ám a szervezet energiaszükséglete ilyenkor lecsökken, ez az újraélesztési lehetőség idejét több tíz percre megnöveli. Sajnos órák múltán már nincs esély a bajbajutott megmentésére.

Hirdetés